Robotgräsklippare för fotbollsplaner: Finns det?

Senast uppdaterad:

Klippa fotbollsplan med robotgräsklippare

I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om robotgräsklippare för fotbollsplaner.

Finns robotgräsklippare för fotbollsplaner?

Ja, det finns robotgräsklippare för fotbollsplaner. Men du ska tänka på att robotgräsklippare för fotbollsplaner kostar betydligt mer än vanliga robotgräsklippare för hemmabruk. Bland annat måste fotbollsplans-robotgräsklippare vara både starkare och mer tekniskt avancerade än vanliga robotgräsklippare.

Den mest populära robotgräsklipparen på den svenska marknaden som klarar av att klippa fotbollsplaner är Husqvarna Automower Ceora.

Vad kostar en robotgräsklippare för fotbollsplaner?

Priset för en robotgräsklippare som klarar av att klippa fotbollsplaner, i detta fall Husqvarna Automower Ceora, är mellan cirka 220 000 och 300 000 kr inklusive moms.

Snittpriset för en Automower Ceora är cirka 250 000 kr, och viktiga faktorer som påverkar priset är den modell du väljer, och den utrustning du väljer till.

Beroende vad du har för krav på gräsklipparen kan någon av de gräsklippare för stora ytor som vi skriver om att passa bra även för att klippa en fotbollsplan. Men om du driver eller ansvarar för en större fotbollsklubb är det generellt värt att överväga en Automower Ceora i stället.

Husqvarna högkvarter

Bildkälla: Stadsfoto.se

Vilken teknik borde robotgräsklippare för fotbollsplan ha?

En robotgräsklippare som klarar av att klippa en fotbollsplan borde ha alla funktioner vi nämner nedan. Automower Ceora har de funktioner vi nämner nedan och fler därtill.

Virtuella kablar

Att ha virtuella kablar som funktion på robotgräsklipparen är både viktigt och smidigt. Denna funktion gör att du slipper gräva ner kablar längsmed fotbollsplanen då din robotgräsklippare styrs med hjälp av satellithjälp.

Med virtuella kablar blir det bland annat enklare att lägga till nya skärområden för att kunna använda klipparen optimalt, och för att kunna göra saker som att lufta planen.

En stor ytkapacitet

En robotgräsklippare som fungerar för att klippa fotbollsplaner borde ha en hög ytkapacitet på minst 10 000 kvadratmeter.

Om du köper robotgräsklippare från Husqvarna har de oftast teknik som gör att de kan användas samtidigt utan att de krockar med eller stör varandra. Men att köpa en robotgräsklippare som är anpassad för fotbollsplaner är generellt den bästa lösningen.

Variabelt klippmönster

Automower Ceora från Husqvarna klarar av att klippa fotbollsgräsmattor med ett variabelt klippmönster, alltså med exempelvis diagonala och/eller lodräta mönster. Den funktionen är uppskattad bland svenska fotbollsklubbar.

Foto av författare
Skriven av: Petter Sahlen