Robotgräsklippare utan slinga – Bäst i Test 2024

Senast uppdaterad:

Robotgräsklippare utan slinga

Robotgräsklippare utan slinga är framtiden för trädgårdsägare, och 2024 är året då nya modeller lanserats avsedda till villaägare med mellanstora trädgårdar. Här finns inget behov av nergrävda begränsningskablar, istället kan du komma igång direkt eftersom klipparna använder inbyggda navigationsfunktioner och sensorer för att veta hur den ska köra.

För de flesta är det inte förrän det första husköpet tankarna börjar gå på att skaffa en robotgräsklippare. De flesta tidigare modellerna har inneburit omfattande installationsprocesser där kablar ska grävas ner i marken, för att sedan grävas upp igen när de behöver lagas. Med en robotgräsklippare utan slinga blir processen så mycket enklare!

I vårt test för robotgräsklippare utan begränsningskabel hittar du tre alldeles nya slinglösa modeller i olika prisnivåer och med olika funktioner som du kan jämföra mellan. Vi har även sett att det under sommaren kommer lanseras fler modeller och kommer uppdatera vår lista eftersom.

Du kan även kolla in hela vårt test av övriga robotgräsklippare 2024 här!

Topplista: Bästa robotgräsklippare utan slinga 2024


Husqvarna Automower 310E NERA – Bästa robotgräsklippare utan slinga 2024

 • Rekommenderad yta (max): 1000 kvm (m2)
 • Klipptid per laddning: 50 minuter
 • Max-lutning: 30 %
 • Klipphöjd: 20 – 55 mm
 • Klippbredd: 22 centimeter

Pris från 29 900 kr (Inkl. Slinglöst kit)

Husqvarna 310e NERA
Köp billigast här

Fördelar

 • Klipper väldigt bra
 • Pålitlig app
 • Kan hantera flera klippzoner

Nackdelar

 • Upptäcker hinder genom att först stöta in i dem

Vår recension av gräsklipparen Husqvarna Automower 310E NERA

Det råder ingen tvivel om att Husqvarna Automower 310E NERA är en förstklassig robotgräsklippare. Det är inte den första robotklipparen utan slinga, men kanske den mest ambitiösa från Husqvarna som tidigare mestadels satsat på dessa segment inom den professionella sektorn. Prislappen är något högre, och även om installationen är enklare jämfört mot att börja gräva ner kablar, så är det viktigt att se till att du kan placera EPOS modulen på ett lämpligt ställe för att klipparen ska klippa bra.

Husqvarna EPOS-tillägg krävs för att slippa kablar

Det första och viktigaste du måste veta gällande Husqvarnas nya NERA-modeller är att du måste lägga till ett Husqvarna EPOS (Exact Positioning Operating System) för att undvika behovet av begränsningskablar och göra klipparen helt slinglös. Husqvarna Automower 310E NERA går även att köpa fristående, och är då i behov av begränsningskablar. Här kan du se hur installationen av klipparen tillsammans med EPOS fungerar.

Framtidens klippare med alla funktioner som behövs

Husqvarna Automower 310E NERA är utformad för att hantera gräsmattor upp till 1 000 m² och är utrustad med en EdgeCut-funktion som effektivt minskar behovet av manuell kanttrimning. Denna tidsbesparande funktion gör det enkelt att hålla gräsmattans kanter välklippta.

Med EPOS tekniken kan du skapa virtuella gränser med en precision på 2–3 cm, vilket eliminerar risken för skador på begränsningskablar och ger dig möjlighet att anpassa klippningen exakt efter din trädgårds behov.

Zonkontroll och enkel styrning

EPOS™-systemet möjliggör även detaljerad zonkontroll där du kan definiera flera arbetsområden med individuella inställningar. Med Automower Connect-appen kan du även snabbt ställa in tillfälliga zoner för att skydda områden där du exempelvis har pågående trädgårdsprojekt.

I appen kan du även övervaka och styra din robotgräsklippare var du än befinner i världen, vilket integrerar klipparen perfekt i ditt smarta hemsystem. Appen tillåter dig att justera inställningarna, skicka kommandon och ta emot notifikationer för att ge dig full kontroll över din gräsmatta när som helst.

Vårt betyg

Vi tror att Husqvarna Automower 310E NERA kommer bli 2024 års mest köpa robotgräsklippare. Det som lockar mest är utan tvekan avsaknaden av begränsningskablar, som gör installationen superenkel. Den kabelfria gräsklipparen har även de vanliga funktionerna som stöldskydd, pinkod, alarm, lyftsensor och lutningssensor. Den klipper dessutom oerhört effektivt, 5 av 5 i betyg!


Dreame Roboticmower A1 – Nyaste robotklippare utan begränsningskabel (April 2024)

 • Rekommenderad yta (max): 2000 kvm (m2)
 • Klipptid per laddning:
 • Max-lutning: 45% (24°)
 • Klipphöjd: 3 – 7 cm
 • Klippbredd: 22 cm

Pris från 22 900 kr

Dreame Roboticmower A1
Köp billigast här

Fördelar

 • Klarar av ytor upp till 2000 m2 i effektivitetsläget
 • 1 cm precision
 • Laddar snabbt
 • GPS och automatiska uppdateringar
 • Klarar lutningar och sluttningar galant

Nackdelar

 • Utsidan känns lätt att repa
 • Ny och otestad under längre tid
 • Kan ha problem med mindre hinder

Vår recension av gräsklipparen Dreame Roboticmower A1

Dreame är ett företag från Kina som tidigare främst tillverkat robotdammsugare. Nu har de gett sig in på marknaden för robotgräsklippare och slår direkt på den stora trumman.

Enkelheten med den allra senaste och kabelfria Dreame A1 robotgräsklipparen är helt otrolig. Klipparen kräver ingen begränsningssladd, Det enda du behöver göra är att placera laddningsstationen, ställa in det avgränsade klippområdet genom appen, och sedan är klipparen redo att ta sig an sin första klippning. Det är troligen den absolut enklaste installationen vi hittils har genomfört här på Hyrep.se.

Ett imponerande gäng egenskaper

Dreame Roboticmower A1 kan klippa upp till 1000 m² varje dag (2000 m² i effektivitetsläge) och har blad som klipper både snabbt och väl. Den kan justera hur högt gräset klipps med en enkel inställning, och med sina 60 dB är den riktigt tyst. Självklart kan den dessutom åka tillbaka och ladda sig själv, för att sedan fortsätta klippningen när den är full med energi.

Robotgräsklipparen är sprillans ny, och har bara funnits på marknaden sedan 1a April 2024. Allt tyder på att det är en riktigt bra klippare som helt klart kommer bli populärt med avsaknaden av begränsningskablar, men eventuella barnsjukdomar vet vi helt enkelt inte om ännu.

Smarta funktioner

Detta är en ”smart” robotgräsklippare Med AI och något som kallas OmniSense, som gör att den kan se och undvika saker som står i vägen i trädgården. Den kan se runtomkring sig i 360 grader och undviker hinder väldigt noggrant, så klippningen blir både säker och smidig.

Den avancerade regnsensorn tar tillbaka klipparen till sin laddningsstation om det börjar regna, och beger sig ut på nya äventyr när regnet upphör. Den har dessutom IPX6 klassificering som innebär att du kan skölja av klipparen och dess undersida utan problem.

A1 har också en cool funktion där den kan skapa en 3D-karta över trädgården i 360 grader. Det gör det lättare att planera och genomföra klippningen på ett effektivt sätt.

Vårt betyg

Dreame Roboticmower A1 har allt som krävs för att vara en utomordentlig klippare. Den stora frågan, som vi troligen kommer ha svar på först efter sommaren, är om den gör allt som den säger att den gör bra, över tid. Det är en robotgräsklippare utan kabel som skapar en 3D-karta över trädgården i 360 grader, vilket helt klart är den coolaste funktionen som gör den attraktiv. Vårt första intryck av klipparen är riktigt, riktigt bra.


Segway Navimow i105 – Robotgräsklippare utan slinga till bästa pris

 • Rekommenderad yta (max): 500 kvm (m2)
 • Klipptid per laddning: 60 min
 • Max-lutning: 30 %
 • Klipphöjd: 20 – 60 mm
 • Klippbredd: 18 cm

Pris från 11 999 kr

Segway Navimow i105
Köp billigast här

Fördelar

 • Snabb inställning utan slinga
 • VisionFence för att undvika kollisioner
 • Navimow-app
 • Tystgående modell på 58 dB

Nackdelar

 • VisionFence innebär extra kostnad

Vår recension av robotgräsklipparen Segway Navimow i105

Segway Navimow i105 är en av de billigaste modellerna som går att hitta på marknaden av slinglösa robotgräsklippare. Den är alltså helt trådlös, och använder en teknik som kallas Exact Fusion Locating System, som använder GPS för att fastställa robotens position. Appen som du använder för att ställa in roboten är användarvänlig, och du har ett inbyggt stöldskydd i samband med EFLS-tekniken. Du genomför alla inställningar i Navimow-appen, som att definera virtuella gränser och märka ut områden där du inte vill att den ska klippa.

Intelligent klippning

Med Navimow i105 kan du räkna med effektiv och felfri klippning av gräsmattan. Den laddar även automatiskt och justerar klippriktning för att uppnå 100 % täckning, vilket håller gräsmattan frisk och välskött. Du kan dessutom skapa avancerade klippscheman.

Klipparen undviker hinder bra eftersom den är utrustad med en fisheye-kamera och som har ett synfält på 140 grader. Inbyggda AI-algoritmer identifierar och skiljer gräs från andra föremål, som gör att den faktiskt undviker hinder ganska smidigt. Se fler funktioner nedan:

 • Hanterar sluttningar på upp till 30 % (16°).
 • Stora framhjul med en diameter på 24,5 cm (9,65 tum) som möjliggör effektiv sidledsförflyttning.
 • Vattentät enligt IP66, vilket gör den både hållbar och enkel att rengöra.
 • Låg bullernivå på endast 58 dB(A) ger en tyst klippupplevelse.
 • Avbryter automatiskt klippningen vid ogynnsamt väder, anpassat efter lokala väderprognoser.

En robotgräsklippare med precision och anpassningsförmåga

Navimow i105 är en robotgräsklippare utan kabel med GPS, som använder EFLS 2.0, vilket är ett AI-förbättrat GNSS-lokaliseringssystem som säkerställer exakt positionering ned till centimeternivå, vilket gör det möjligt för klipparen att hantera ett brett spektrum av trädgårdstyper. Assist Mapping-funktionen underlättar mappning av gräsmattan genom att automatiskt identifiera kanter och navigera genom hela arbetsområdet.

Vårt betyg

För ett pris under under 15 000 kr har denna klippare oväntat många funktioner som bidrar till att du med så lite arbete som möjligt ska ha en välklippt gräsmatta under hela sommaren. Vi gillar att du gör samtliga inställningar i mobilen och bestämmer ytan som klipparen ska jobba på. Den passar dessutom de flesta trädgårdar, oavsett om du har träd mitt i trädgården eller andra hinder. Den saknar inga viktiga funktioner som väder-sensorer heller trots sitt billigare pris!


Vilken robotgräsklippare utan slinga är bäst?

Den bästa robotgräsklipparen utan slinga är enligt oss Husqvarna Autmower 310E NERA. Det är dock även den mest kostsamma i vår lista, och Husqvarna själva rekommenderar att du besiktar din trädgård med hjälp av en återförsäljare för att säkerställa att ett EPOS-kit fungerar för din trädgård.

Jämförelse av de 3 bästa robotklipparna utan slinga

Husqvarna Automower 310E NERADreame Roboticmower A1Segway Navimow i105
Maxyta1000m2 (kvm)2000m2 (kvm)500m2 (kvm)
App-stödJa, Bluetooth, WiFiJa, Bluetooth, WiFiJa, Bluetooth, WiFi
PIN-kodJaJaJa
Klippbredd22 cm22 cm18 cm
Klipphöjd2 – 5,5 cm3 – 7 cm2 – 6 cm
Maxlutning30 %45 %30 %
Drifttid50 min50 min60 min
Laddningstid40 min65 min90 min
Ljudnivå60 dB60 dB58 dB
RegnsensorJaJaJa
LyftsensorJaJaJa
PrisFrån 24 900 kr (29 900 kr med EPOS)Från 22 990 krFrån 11 999 kr
RecensionLäs recension härLäs recension härLäs recension här

Varför jämföra med oss?

Vi på Hyrep utför samtliga tester själva. Vi tittar gärna på andras betyg, men vi låter de aldrig ligga till grund för våran egen betygsättning. Alla produkter och maskiner testas på olika sorters gräsmattor och som att de skulle användas av oss själva i hemmet.

Genom att utföra testerna på detta sätt kan vi hålla dem transparenta där vi ger vår ärliga uppfattning om maskinen. Vi agerar ej på direkta uppdrag av tillverkare.

Hur fungerar en robotgräsklippare utan slinga?

Robotgräsklippare utan slinga använder modern teknologi för att klippa gräset utan att du behöver lägga ut begränsningssladdar. Här är några grundläggande sätt dessa klippare fungerar på:

 1. GPS-navigering: Vissa modeller använder GPS för att kartlägga och navigera runt trädgården, vilket tillåter dem att hålla sig inom specificerade gränser.
 2. Sensorer: Utrustade med sensorer och ibland kameror, kan dessa klippare identifiera och undvika objekt som träd och trädgårdsmöbler.
 3. App-kontroll: Genom en smartphone-app kan du sätta upp virtuella gränser och planera klippscheman, vilket ger flexibilitet och anpassningsmöjligheter.
 4. Självlärande algoritmer: Vissa modeller lär sig om trädgårdens layout med hjälp av AI för att optimera sina klipprutter över tid.
 5. Automatisk laddning: När batteriet är lågt återvänder klipparen automatiskt till sin laddningsstation och fortsätter sedan klippa där den slutade när den är fulladdad.

Vilka är fördelarna med robotgräsklippare utan begränsningskabel?

För många känns det jobbigt att hålla på med begränsningskablar som måste grävas ner, och dessutom grävas upp och lagas till och från. Att slippa detta är en av de största fördelarna. Se fler fördelar nedan:

 • Spara tid: Spara tid och energi när du införskaffar en klippare som är helt självgående. Man kan säga att du mer eller mindre automatiserar hela gräsklippningsprocessen.
 • Enkel installation: Kom igång snabbare och utan krav på att begränsningssladdar eller slingor ska installeras runt trädgården.
 • Flexibel klippning: Klippare utan slinga kan navigera fritt och du kan enkelt ändra klipp-området i appen vid förändringar i trädgården.
 • Smart teknik: Använder olika typer av tekniker (bl.a. GPS & Satellit) för att navigera. Självladdning är även vanligt vilket gör klipparen helt självgående.
 • Effektivt och noggrant: Klarar av att klippa ditt trädgårdsområde och kanter med mycket bra precision (1-3 cm) trots avsaknad av begränsningskablar.

Hur väljer jag rätt kabelfria robotgräsklippare?

Det kan vara svårt att veta vilken kabelfria robotgräsklippare som passar bäst för just din trädgård. Vi tycker det är värt att göra en del research innan du gör affär eftersom det oftast handlar om en större summa pengar och en maskin som du ska använda i många år framöver. Se vår steg-för-steg guide nedan.

1. Mät din trädgård

Börja med att mäta upp din trädgårds storlek och form. Detta är ett viktigt första steg för att kunna välja en klippare som effektivt kan hantera hela trädgårdens area.

2. Fundera över vilka funktioner du behöver och bestäm din budget

Vilka funktioner tror du är viktiga för dig? Vill du förlita dig på GPS-styrning? Måste klipparen kunna hantera branta sluttningar, eller är en låg ljudnivå viktig? Läs igenom specifikationer och vad olika funktioner innebär. Sätt även en realistisk budget för hur mycket du är villig att spendera. Ett högre pris innebär ofta fler funktioner och ibland bättre kvalité, men behöver du alla funktioner?

3. Jämför slinglösa robotgräsklippare

Läs recensioner och jämför modeller för att se hur de presterar i verkliga tester. Titta på kundrecensioner för att få en uppfattning om hur de fungerar och om kunder i överlag är nöjda med produkten. Välj en klippare som bäst uppfyller dina krav och som passar din budget. Kontrollera även garantier och vart du ska vända dig om något går sönder.

Pris på robotgräsklippare utan slinga

Normalt sett är priset på robotgräsklippare utan slinga högre än modeller med slinga. Nuvarande pris-intervaller ligger mellan 11 999 – 59 900 kr. Allt eftersom denna typen av robotgräsklippare blir vanligare på marknaden kommer även priserna gå ned, vilket vi redan sett under detta år.

Vanliga frågor och svar

Finns det robotgräsklippare utan begränsningskabel?

Ja, det finns robotgräsklippare utan begränsningskabel. Tidigare har dessa modeller främst riktats mot proffs och markägare, men nu finns de även tillgängliga för villaägare med mellanstora trädgårdar.

Måste man ha slinga till robotgräsklippare?

Nej, du kan välja en robotgräsklippare utan slinga, som istället använder navigeringsfyrar, gps-spårning eller annan typ av teknologi för att klippa på rätt område.

Vad kostar en kabelfri robotgräsklippare?

En kabelfri robotgräsklippare kostar mellan 11 999 – 59 900 kr. Detta gäller för modeller som riktar sig till villaägare.

Hur fungerar robotklippare utan kabel?

Istället för att använda en kabel används virtuella klippgränser som du vanligtvis själv kan justera och ändra. För att hålla sig inom rätt område används ibland GPS.

Källor som vi använt

 1. https://www.husqvarna.com/se/robotgrasklippare/automower-310e-nera/
 2. https://se.dreametech.com/products/roboticmower-a1
 3. https://navimow.segway.com/sv/product/navimow-i.html
Foto av författare
Skriven av: Kenny Palm

Kenny är utbildad maskiningenjör och drev under 7 års tid ett eget företag som tillverkade och sålde robotgräsklippare. Bolaget såldes och sedan 2021 ingår han i vårt team som kvalitetsgranskare.