Bensin till gräsklippare – Så väljer du rätt bränsle

Senast uppdaterad:

robotgrasklipparbilden

Att använda rätt typ av bensin till gräsklippare är en viktig faktor för att bibehålla dess prestanda och livslängd. Men med olika typer av bensin som finns tillgängliga kan det vara förvirrande att veta vilken typ av bensin till gräsklipparen som rekommenderas.

I denna artikel kommer vi att undersöka vilken typ av bensin du bör använda, hur du kan ta reda på det och varför det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer.

Hur vet jag vilken typ av bensin som rekommenderas för min gräsklippare?

Det enklaste sättet att ta reda på vilken typ av bensin som din gräsklippare kräver är att konsultera bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren. De flesta moderna gräsklippare har en fyrtaktsmotor som kräver vanlig bensin utan tillsatser. Å andra sidan använder äldre gräsklippare ofta en tvåtaktsmotor som kräver en speciell blandning av bensin och olja.

Har gräsklipparen 2 takt- eller 4 taktsmotor?

För att vara säker på vilken typ av motor din gräsklippare har kan du också undersöka antalet takter. Om motorn har två takter, kräver den en blandning av bensin och olja, medan en fyrtaktsmotor bara kräver vanlig bensin.

Huvudregel när du ska välja rätt bensin till gräsklipparen

Det finns några riktlinjer som bensinen måste uppfylla för att den ska fungera att använda i din gräsklippare utan att riskera att skada motorn.

  • Måste vara helt blyfri
  • Får inte innehålla mer än 10% etanol
  • Måste innehålla minst 87 oktan

Om möjligt så rekommenderas att använda alkylat- eller E10 bensin.

bensin till gräsklippare

Kan man tanka vanlig 95 eller 98 oktan i gräsklipparen?

Ja, det går bra att tanka 95 oktan eller 98 oktan bensin till gräsklipparen. Det viktigaste är att den innehåller minst 87 oktan, vilket alltså inte är några bekymmer för oss i Sverige, som har 95 oktan som lägst oktan.

Olika typer av bensin – E10 eller alkylatbensin

När du ska fylla på bensin till gräsklipparen finns det två huvudsakliga alternativ att välja mellan – alkylatbensin och E10-bensin.

Vad är alkylatbensin? 

Alkylatbensin är en högkvalitativ bensin som är fri från skadliga tillsatser och rekommenderas ofta av tillverkare för användning i gräsklippare utan att riskera att skada motorn.

Vad är E10-bensin?

E10-bensin är en typ av bensin som består av upp till 10% etanol och 90% bensin. Etanol är en förnybar energikälla som utvinns från spannmål, sockerrör, majs eller andra grödor. E10 är sedan 1 augusti 2021 standardbensinen på marknaden.

E10-bensin används som bränsle till bensindrivna fordon och är vanligtvis billigare än ren bensin. Dock kan den ha en något lägre energitäthet och därmed något högre bränsleförbrukning än ren bensin.

Kan jag köra min gräsklippare på E10 bensin?

Ja, det är möjligt att köra din gräsklippare på E10 bensin. Det rekommenderas dock inte att använda bensin med högre etanolhalt än 10%, vilket E10 bensin innehåller. 

Tänk på detta innan du byter till E10 bensin

Om din gräsklippare är tillverkad för användning med E10 bensin bör du inte ha några problem med att använda det. Men om din gräsklippare är äldre eller tillverkad för att använda alkylatbensin, bör du undvika att använda E10 bensin.

Etanolen i E10 bensin kan bryta ner gummitätningar och slangar, vilket kan leda till läckage och andra problem.

Hur du förvarar E10 bensin

Om du använder E10 bensin i din gräsklippare, se till att du inte förvarar bensinen under en längre tid eftersom etanolen kan försämras över tid och orsaka problem med motorprestanda. 

Du bör också vara försiktig när du fyller på E10 bensin, eftersom etanolen kan absorbera fukt från luften och orsaka kondens i bränsletanken. 

Varför bör man blanda bensin med olja?

Om din gräsklippare har en tvåtaktsmotor, måste du blanda bensin och olja som bränsle för att motorn ska fungera korrekt. En tvåtaktsmotor har inte ett separat smörjningssystem som en fyrtaktsmotor har, så oljan måste blandas direkt i bensinen för att smörja motorn och förhindra skador.

Optimala blandningsförhållanden

Blandningsförhållandet av bensin och olja varierar beroende på tillverkare och modell, så det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när man blandar bränslet. En vanlig blandning är 50:1, vilket innebär 50 delar bensin till 1 del olja.

Om du inte blandar rätt förhållande av bensin och olja kan det orsaka skador på motorn och minska dess livslängd. Det är också viktigt att använda högkvalitativ bensin och olja av hög kvalitet för att säkerställa att motorn fungerar korrekt och att du undviker problem med prestanda eller skador på motorn.f

Vanliga frågor och svar om bensin till gräsklippare

Vilken bensin ska jag ha till gräsklipparen?

Du bör använda alkylatbensin eller E-10 i din gräsklippare. Det går dock även lika bra att använda vanlig 95 eller 98 oktan. Tänk dock på att blanda olja och bensin om du har en tvåtaktsmotor.

Hur mycket bensin drar en gräsklippare?

Hur mycket bensin en gräsklippare drar beror på flera faktorer, som motortyp, klippbredd och terräng. Generellt sett kan en vanlig gräsklippare dra mellan 0.5 och 1 liter bensin per timme.

Kan man tanka gräsklippare med vanlig bensin?

Ja, det är möjligt att tanka gräsklippare med vanlig bensin, men det är viktigt att använda rätt typ av bensin. Den bör vara ren, blyfri och ha minst 87 oktan, samt en halt av högst 10 % etanol.

Hur vet jag om det är 2 eller 4-takt?

Om du är osäker på om din gräsklippare är tvåtakt eller fyrtakt så kan du kolla om det finns ett separat oljetråg eller en oljesticka. Om den är separat så är det en fyrtaktsmotor.

Vad händer om man tankar 2 takt i 4-takt?

Om du av misstag skulle tanka en 4-taktsmotor med 2-taktsbränsle kan det orsaka allvarliga skador på motorns delar och göra garantin ogiltig. Det är därför viktigt att använda rätt typ av bränsle för din gräsklippare.

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.