Vinterförvaring av robotgräsklippare – komplett guide

Senast uppdaterad:

vinterförvaring robotgräsklippare

Det är viktigt att vinterförvara din robotgräsklippare korrekt för att säkerställa en lång livslängd och optimal prestanda. I denna artikel går vi igenom de bästa sätten att vinterförvara din robotgräsklippare, samt svarar på några vanliga frågor om ämnet.

Steg-för-steg-guide för vinterförvaring av robotgräsklippare

Nedan berättar vi om hur du vinterförvarar din robotgräsklippare på bästa sätt, steg för steg. Det är viktigt att följa dessa steg för att säkerställa att din gräsklippare håller sig i bästa skick under vintermånaderna.

Rengör robotgräsklipparen grundligt

Först och främst är det viktigt att rengöra robotgräsklipparen noggrant innan du förvarar den för vintern. Använd en mjuk borste för att ta bort smuts, gräs och grus från både undersidan och ovansidan av enheten. Var noga med att inte använda högtryckstvätt eller starkt vattentryck, eftersom detta kan skada robotgräsklipparens känsliga komponenter.

Kontrollera och byt ut knivarna om det behövs

Innan du förvarar din robotgräsklippare för vintern är det en bra idé att kontrollera knivarna och byta ut dem om de är slitna. Om du har en modell med fasta stålknivar, som Robomow, behöver de inte bytas ut lika ofta som exempelvis svängbara knivar av Husqvarna Automower och Gardena.

Förvara robotgräsklipparen på en uppvärmd och torr plats

När din robotgräsklippare är ren och torr bör du förvara den på en uppvärmd och torr plats, som ett garage, förråd eller liknande. Temperaturen bör vara några grader över noll för att förhindra att batteriet försämras på grund av kyla.

Ladda och underhållsladda batteriet till robotgräsklipparen

För att batteriet i din robotgräsklippare ska hålla sig i bra skick under vinterförvaringen är det viktigt att underhållsladda det regelbundet. Se till att ladda upp batteriet helt innan du ställer undan robotgräsklipparen, och ladda det sedan igen några gånger under vintern för att bibehålla batteriets kapacitet och livslängd.

Underhållsladdning av batteriet – steg för steg

Se till att robotgräsklipparen och laddstationen är på en plats med plusgrader under vintermånaderna, sedan följer du dessa steg för att underhållsladda batteriet:

 1. Koppla in strömmen till laddstationen.
 2. Slå på robotgräsklipparen med strömbrytaren och placera den i laddstationen.
 3. Öppna luckan till kontrollpanelen så att robotgräsklipparen stannar i laddstationen även när den är fulladdad.
 4. Låt robotgräsklipparen ladda i minst en timme, eller längre om det behövs för att bli helt fulladdad.
 5. Ta bort robotgräsklipparen från laddstationen och stäng av strömbrytaren.
 6. Koppla bort strömmen från laddstationen och förvara robotgräsklipparen och laddstationen på en uppvärmd plats.

Innan du förvarar robotgräsklipparen kan du även tänka på att koppla bort alla eventuella kablar till robotgräsklipparen och rengöra den med en mjuk borste. Var extra noggrann vid kontakterna, då de inte får skadas.

När ska man ta in robotgräsklipparen

Man bör ta in robotgräsklipparen under hösten, så fort temperaturen börjar sjunka och gräset slutar växa. Du bör vara noga med att inte låta robotgräsklipparen stå ute i kyla eller utsättas för frost.

Vinterförvaring av robotgräsklippare
Bild från husqvarna.com/se

Skydda kabeländarna under vintern

Begränsnings- och guidekabeln kan lämnas kvar i marken under vintern, men det är bra att skydda kabeländarna som tidigare var anslutna till laddstationen. Använd en vädertålig sladdbox för att skydda kabeländarna från frost och snö.

Alternativet att boka in din robotgräsklippare på ett maskinhotell

Om du känner att det är för krävande att sköta vinterförvaringen och underhållet av din robotgräsklippare själv, finns det företag som erbjuder maskinhotell och service för robotgräsklippare under vintern. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill att experter ska sköta underhållet och vinterförvaringen av din robotgräsklippare.

Exempel på företag som erbjuder maskinhotell för robotgräsklippare är bland annat Granngården och Gardenstore. 

Vad som ingår i servicen varierar mellan de olika företagen, kontakta därför din lokala aktör för att kolla upp priser och villkor för förvaringen.

Starta upp robotgräsklipparen igen efter vinterförvaringen

När våren kommer och det är dags att börja använda din robotgräsklippare igen, är det viktigt att följa dessa steg för att försäkra dig om att den fungerar som den ska.

 • Kontrollera att batteriet är fulladdat och fungerar som det ska. Om du har underhållsladdat det under vintern bör det vara i gott skick.
 • Montera ihop laddstationen och koppla in begränsningskabeln och guidekabeln enligt tillverkarens anvisningar.
 • Rengör klippbladen och kontrollera att de inte är slitna eller skadade. Byt ut dem vid behov.
 • Slå på strömbrytaren och placera robotgräsklipparen i laddstationen. Låt den ladda upp helt innan du startar klippningen.
 • Testa robotgräsklipparen genom att starta en manuell klippning. Kontrollera att den följer begränsningskabeln och fungerar som den ska.
 • Uppdatera eventuell mjukvara eller kartor om det behövs, enligt tillverkarens anvisningar.

Genom att följa dessa ovanstående steg kan du se till att din robotgräsklippare får en lång livslängd och fungerar på bästa sätt när det är dags att börja klippa gräsmattan.

Tips för att förlänga livslängden på din robotgräsklippare

För att din robotgräsklippare ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att sköta om den på rätt sätt. 

Här är några tips för att förlänga livslängden på din robotgräsklippare:

 • Håll rent under klippdäcket och kontrollera regelbundet att inga gräsklipp eller andra föremål fastnar där.
 • Byt klippblad regelbundet, eller slipa dem om de är av modell som kan slipas.
 • Rengör robotgräsklipparen med en mjuk borste och torka av den med en fuktig trasa när det behövs.
 • Skydda robotgräsklipparen från direkt solljus och starka temperaturväxlingar genom att använda ett skyddstak eller placera den under en buske eller träd.
 • Undvik att köra robotgräsklipparen i alltför vått eller lerigt gräs för att minska risken för att den fastnar eller skadas.
 • Kontrollera hjulen regelbundet och smörj dem vid behov för att undvika onödigt slitage.
 • Följ alla tillverkarens rekommendationer för underhåll och vinterförvaring.

Genom att sköta om din robotgräsklippare på rätt sätt och följa dessa tips kan du njuta av en välskött trädgård och en väl fungerande robotgräsklippare under många år.

Felsökning och reparation

Om din robotgräsklippare inte fungerar som den ska eller uppvisar några fel, är det viktigt att försöka felsöka och åtgärda problemet så snart som möjligt. 

Det bästa brukar vara att kontakta tillverkaren eller en auktoriserad servicepartner. De kan ofta hjälpa dig att felsöka problemet och rekommendera vad som är en möjlig lösning.

Om det behövs, skicka in robotgräsklipparen för reparation hos en auktoriserad servicepartner. Det är viktigt att inte försöka reparera robotgräsklipparen själv om du inte är säker på vad du gör, eftersom det kan leda till ytterligare skador och eventuellt bryta garantin.

Om din robotgräsklippare är äldre och inte längre täcks av garantin, så kan det vara värt att investera i en ny gräsklippare. Tekniken för robotgräsklippare förbättras ständigt, och en ny modell kan erbjuda förbättrade funktioner och prestanda som kan göra det värt att byta ut den gamla.

Försäkring och skydd mot stöld vid förvaring hemma under vintern

Eftersom robotgräsklippare kan vara en dyr investering är det viktigt att skydda den mot stöld och skador. Här är några saker du bör tänka på om du vill vara på den säkra sidan.

 • Se till att din hemförsäkring täcker stöld och skador på din robotgräsklippare. 
 • Använd en PIN-kod för att låsa din robotgräsklippare och förhindra obehörig användning.
 • Installera en GPS-spårare på din robotgräsklippare för att kunna spåra dess position om den skulle bli stulen.
 • Förvara din robotgräsklippare i ett låst förråd eller garage när den inte används, särskilt under natten eller när du är bortrest.

Tänk även på att skriva upp och spara serienumret på din robotgräsklippare för att kunna identifiera den om den skulle bli stulen, detta kommer även att krävas från ditt försäkringsbolag vid en eventuell förlust.

Vanliga frågor och svar

Hur ladda robotgräsklippare på vintern?

Du laddar den enkelt genom ett vanligt vägguttag. Tänk dock på att ladda den där det inte är kallt eller blött. Ett garage eller en källare fungerar alldeles utmärkt

Hur vinterförvarar man robotgräsklippare?

Robotgräsklipparen ska förvaras inomhus under vintern, för att undvika frost och kyla. Du kan vinterförvara den själv hemma, eller på ett maskinhotell för robotgräsklippare. Tänk dock på att följa stegen i artikeln ovan inför vintern.

Vad kostar det att vinterförvara en robotgräsklippare?

Kostnaden för vinterförvaring och service av en robotgräsklippare på ett maskinhotell är vanligtvis omkring 2000 kr. Detta lämpar sig bäst till dig som vill ha en problemfri hantering av din robotgräsklippare, då den är fullt redo att börja användas till våren igen.

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.