Kabelbrott Robotgräsklippare – signalfel och felsökning

Senast uppdaterad:

Kabelbrott robotgräsklippare

När du får ett meddelande om signalfel eller ser att din laddstation blinkar kan det bero på ett brott på begränsningskabeln. Här går vi igenom hur du felsöker och reparerar begränsningskabeln för din robotgräsklippare i en enkel steg-för-steg guide.

Börja med att utesluta laddstationen

Det första man bör göra innan man börjar leta ett kabelbrott är att säkerställa att det inte är laddstationen som det är fel på. Du kan ta reda på detta genom att dra ut samtliga kablar och använda en ny kabel som du sedan ansluter till laddstationen. Laddstationen kommer tro att detta är en begränsningskabel och troligen ge dig ett grönt ljus, vilket gör att du nu vet att laddstationen fungerar som den ska.

Felsöka slinga till robotgräsklippare – vanliga orsaker

Kabelbrott till robotgräsklippare är inte ovanligt, de vanligaste orsakerna till avbrott beror på skador som drabbar begränsningskabeln orsakade av trädgårdsredskap som spadar eller räfsor. Det kan även bero på slitage eller skada på skarvarna i kabeln.

Om du misstänker att felet har uppkommit i samband med trädgårdsarbete kan du försöka komma ihåg var du har grävt och kolla på dessa platser. Om felet har uppstått utan att något arbete har utförts handlar det ofta om avbrott i skarvarna. Då bör det vara enkelt att ta reda på om du skapade en ritning när du installerade kabeln där skarvarna finns utmärkta. 

Felsök med en testkabel

Vid felsökning av robotgräsklippare och begränsningskabel kan det vara bra att som ett första steg kolla om du har en extra bit begränsningskabel för att försöka hitta ett eventuellt kabelbrott. Följ stegen nedan för att genomgå en felsökning av begränsningskabel.

 1. För att minska sökområdet när du felsöker kan du använda en testkabel. Ta en överbliven begränsningskabel och sätt fast en anslutningskontakt för laddningsstationen i en ände av kabeln. 
 1. Byt ut den vänstra begränsningskabeln i laddningsstationen med testkabeln. 
 1. Dra den nya kabeln till mitten av begränsningskabeln och klipp av den rakt. Anslut de tre kabeländarna med en skarvkoppling. 
 1. Nu kan du se om den högra delen av begränsningskabeln är skadad. Om felmeddelandet försvinner vet du att problemet ligger i den vänstra delen av begränsningskabeln.
 1. Klipp av testkabeln och säkra anslutningen på nytt i marken.
 1. Gör om processen i den skadade delen av slingan för att ytterligare begränsa området du behöver undersöka för kabelbrott.

Testa slingkabelavbrott med hjälp av specialutrustning

Ibland kan det vara vara svårt att veta var problemet ligger när du får ett meddelande om signalfel. Att använda sig av en kabelbrott testare kan underlätta för att åtgärda problemet.

 1. Om du har möjlighet kan du använda dig av testutrustning för slingkabelavbrott för att slippa gräva och leta kabelbrottet.
 1. Placera jordankaret i marken och koppla loss en av begränsningskablarna från laddningsenheten. 
 1. Anslut krokodilklämman, som är fäst vid tongeneratorn för att sammanföra de två.
 1. Ställ in sändaren på tonläge så att den skickar ut en signal genom slingan som kan upptäckas av mottagaren.
 1. Gå till det område där du tror att begränsningskabeln kan vara avbruten och börja undersöka. Så länge mottagaren avger en signal, är kabeln intakt. När signalen upphör har du lokaliserat avbrottet.

Reparera avbrott på begränsningskabel

Att laga ett avbrott på en begränsningsslinga är relativt enkelt, genom att använda dig av ett skarvdon. Klipp av kabeländarna rakt över. Det är inte nödvändigt att skala kablarna eftersom U-elementet inuti skarvdonet gör det automatiskt. 

Stoppa in kabeländarna i skarvdonets botten och pressa ihop med en polygrip Därefter kan du använda en märla till att fästa kabeln i marken.

Om kabeln är för spänd kan du använda ett skravdon till för att förlänga med en extra bit kabel. Detta kan i sin tur förhindra att ett nytt avbrott uppstår under vintermånaderna.

Förebyggande åtgärder för kabelbrott av robotgräsklippare

Det finns mycket man kan göra i förebyggande syfte för att minska risken och undvika framtida kabelbrott till robotgräsklipparen. Följande är bra att ha i åtanke:

 • Var försiktig när du använder trädgårdsredskap nära begränsningskabeln och undvik att gräva för djupt.
 • Kontrollera skarvarna i begränsningskabeln regelbundet och byt ut dem om de visar tecken på slitage.
 • Ha alltid ett reparationskit för begränsningsslingan hemma så att du snabbt kan åtgärda eventuella avbrott som uppstår.
 • Ta bort synliga rötter som kan vara ivägen
 • Använd kablar av hög kvalitet 
 • Säkra skarvarna med material som är vattentäta och av hög kvalitet
 • Gräv ner guidekabeln minst 5 cm eller ta hjälp av en kabelläggare
 • Undvik kabelbrott av fysisk påverkan genom att hålla trädgården fri

Vanliga frågor och svar

Måste man gräva ner kabel till robotgräsklippare?

Nej, men det ger ett extra skydd till kabeln. Om du vill lägga kabeln ovan jord är det bra om du klipper gräset mycket kort i ytterkanterna, och sedan placerar kabeln så nära marken som möjligt med hjälp av märlor. Kabeln kommer därefter att hållas på plats bättre när gräset växer.

Hur hittar man kabelbrott till robotgräsklippare?

Man kan använda sig av flera metoder för att hitta ett kabelbrott. Ett exempel är att använda sig av en kabelsökare med en tongenerator som man kopplar in i kabelns ena ände, samtidigt som man jordar sladden från kabelsökaren.

Källor vi använt oss av

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.