Klipphöjd gräsmatta och gräsklippare

Senast uppdaterad:

Klipphöjd gräsmatta

Att klippa gräsmattan är en viktig del av gräsmattans underhåll och skötsel. Genom att tänka på klipphöjd för gräsmattan och se till att klippa den regelbundet på rätt sätt kan man uppnå en frodig och tät gräsmatta som är motståndskraftig mot ogräs och sjukdomar. I den här artikeln kommer vi att ge dig de bästa tipsen och råden för hur du kan klippa din gräsmatta och om olika typer av gräsklippare, för att du ska få bästa möjliga resultat.

Klipphöjd gräsmatta 

Det är viktigt att klippa gräsmattan på rätt höjd för att uppnå optimal hälsa och utseende. Generellt rekommenderar vi en klipphöjd av gräsmatta på 34-45 mm. Onaturlig uppkomst av ogräs kan framträda vid en lägre klipphöjd, även sämre slitageförmåga och att vissa grässorter riskerar att dö ut. Vissa grässorter, såsom green-blandningar, tål dock lägre klipphöjd.

Klippfrekvens för gräsmattan

En gräsmatta bör klippas regelbundet under växtsäsongen. Gräsmattan bör klippas ungefär 3-4 gånger varje vecka, när gräset växer allra mest. Att bara klippa din gräsmatta exempelvis en gång i veckan är ej tillräckligt när gräset växer mycket.

Klippning under torka

När det råder torka bör du inte klippa din gräsmatta om den inte vattnas varje dag. Gräsplantan skyddas från uttorkning av det gröna strået eftersom det fungerar som en vattenreservoar för roten. En bra grundregel är att gräsmattan kan klippas regelbundet när gräset växer och frodas, men är den uttorkad och gul bör klippning undvikas.

Klippning av rullgräs

Har du nyligen lagt rullgräs på din gräsmatta och undrar när det är dags för första klippningen? Då kan du klippa gräset efter ungefär två veckor. För att skydda gräsmattan från att skadas bör du ställa in klipparen på högsta klipphöjd. 

Det är viktigt att inte klippa mer än en tredjedel av stråets längd, annars kan det orsaka skador på gräsmattan.

Det är rekommenderat att använda en gräsklippare med uppsamlare, eftersom klippet annars måste tas bort från gräsmattan. Om gräsklippet lämnas kvar på gräsmattan kan det kväva gräset och orsaka problem för dess tillväxt. 

Efter ungefär tre klippningar kan klippet få ligga kvar på gräsmattan, om det inte är för mycket.

Det är viktigt att notera att de första klippningarna ska utföras med en vanlig gräsklippare och inte en robotgräsklippare. Så ta fram din vanliga gräsklippare och ställ in den på högsta klipphöjd när det är dags för den första klippningen av ditt rullgräs.

Typer av gräsklippare

Klipphöjd robotgräsklippare

Robotgräsklippare klarar ofta en klipphöjd mellan 2 – 10 cm beroende på vilken modell du väljer och kan vara ett utmärkt alternativ för dig som inte vill lägga tid på manuell gräsklippning. Ett bra sätt att hitta en duglig klippare kan vara att kolla på robotgräsklippare som fått bra testbetyg. 

Tänk på att när en robotgräsklippare används för första gången kan gräsmattan se gul och vissen ut. Då kan det vara klokt att gödsla en sväng och vattna dagligen när det är varmt ute, tills du ser att gräsmattan är grön igen. Denna process kan ta upp till 1-2 veckor, se även till att undvika klippning med robotgräsklipparen under torka. 

Klipphöjd robotgräsklippare

Motordrivna gräsklippare

Vi rekommenderar motordrivna gräsklippare, eftersom de är mer effektiva och lättare att använda än handjagare. Motord drivna gräsklippare finns i bensin-, sladd- eller batteridrivna varianter. Valet mellan dessa typer av gräsklippare beror på personliga preferenser. Bensindrivna gräsklippare anses ofta vara pålitliga och robusta, medan sladdrivna gräsklippare är tystare och har bra räckvidd. Batteridrivna gräsklippare är tysta, lätta och sladdlösa, vilket gör dem bekväma att använda.

Uppsamlare eller Multiklipp?

Valet mellan multiklipp och uppsamlare är en ständigt pågående diskussion. Multiklipp brukar vara bra så länge gräsmattan inte har några ogräsproblem. Klippet finfördelas och omvandlas till näring när det förmultnar, även eventuellt ogräs finfördelas. En uppsamlare rekommenderas om du har en gräsmatta med ogräs och vill se till att det inte sprids. En uppsamlare kan även vara bra om du klipper gräsmattan mer sällan. Om du klipper sällan blir det ofta mycket klipp, och för mycket klipp kan kväva gräsmattan.

Vässa knivarna

Oavsett vilken gräsklippare du har finns det ingen som klipper bra med dåliga knivar. Se till att vässa knivarna eller byta rakbladen ofta, upp till 1-3 gånger per säsong. Om knivarna inte vässas blir topparna på grässtråna gula, vilket påverkar gräsmattans utseende negativt.

Sammanfattning

För att uppnå en frodig och tät gräsmatta är det viktigt att klippa gräset regelbundet och på rätt sätt. Genom att följa våra råd och tips om klipphöjd på gräsmatta, klippfrekvens, klippning under torka, klippning av rullgräs, och knivvård kan du få en vacker och välmående gräsmatta som är motståndskraftig mot ogräs och sjukdomar.

Vanliga frågor och svar om klipphöjd på gräsmatta

Hur högt gräs kan en robotgräsklippare klippa?

Mellan 2 – 10 centimeter är vanligt. Det varierar bland olika modeller av robotgräsklippare där de flesta kan klippa mellan 2 – 6 centimeter. Det finns även premium-modeller som klarar att klippa högre gräs än 10 centimeter.

Vad menas med klipphöjd?

Man pratar ofta om vad som är optimal klipphöjd på gräsmattor, vilket brukar ligga mellan 34-45 millimeter. Klipphöjd för robotgräsklippare är vanligtvis inställningsbart, där man själv bestämmer utseendet på sin gräsmatta och väljer hur högt den ska klippa.

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.