Kan man ladda robotgräsklipparen med solceller?

Senast uppdaterad:

Ladda robotgräsklippare med solceller

Att ladda sin robotgräsklippare är något alla måste göra. Annars fungerar inte gräsklipparen. Men går det att använda solceller för att ladda din robotgräsklippare? Den frågan svarar vi på nu.

Kan du ladda din robotgräsklippare med solceller?

Ja, du kan ladda din robotgräsklippare med solceller. Det finns tre sätt att göra det; med solceller på villataket, med solceller på gräsklipparen och med solceller på laddstationen. 

Nedan berättar vi om alla tre alternativ vi nämnt ovan. 

Att ladda din robotgräsklippare med solceller på taket

När du installerar solceller på ditt villatak tillverkar du elektricitet tyst och miljövänligt. Energin tar du från solens strålar, som i sin tur färdas från solcellspanelerna till växelriktaren och till huset som använder den solel som skapas. 

Som de säger på Solcellsofferter.se använder du i första hand den solel du producerar själv, och i andra hand köper du in el från ditt elbolag. Den överskottsel du skapar som blir över, alltså den el du inte kan använda själv matas ut på elnätet utan att du behöver göra något. All el du säljer får du också bra betalt för. 

Så när du laddar din robotgräsklippare och har solceller på taket använder din robotgräsklippare i första hand den solel som produceras, och i andra hand köper du in el från ditt elbolag.

Fast om du köper in el får du ändå tillbaka de pengarna när din villa producerar mer solel än vad den behöver. 

Att din robotgräsklippare har solceller på sig

Om din robotgräsklippare har solceller på sitt chassi laddar den sig själv till viss del, men den behöver fortfarande åka in och ladda sig själv i laddstationen ibland. Så med andra ord förlänger du bara tiden mellan laddningarna ett snäpp. 

Din robotgräsklippare blir aldrig självförsörjande med solel på detta sätt, i synnerhet dagar då det är skuggigt och när det är mörka morgnar och kvällar. 

De så kallade solcellsgräsklipparna är dyra och generellt inte värda pengarna. Då är det bättre att köpa vanliga robotgräsklippare som är bäst i test i stället, då får du nämligen mest för pengarna. 

Att din laddstation har solceller på sig

Att ha solceller på laddstationen är i regel en dålig idé. Det är mest en glorifierad gimmick som är dyr och inte så pålitlig. För att nämna ett exempel kostar denna solcellsdrivna laddstationen från Husqvarna närmare 40 000 kr. 

Att ha en laddstation med solceller på taket kan vara en bra idé om du lever off grid, och utan en permanent strömförsörjning. Men om du har en normal villa är en laddstation med solceller en dålig investering. Då är det bättre att exempelvis renovera trädgården i stället för de pengarna. 

Det bästa är att ha solceller på taket

Att ha solceller på taket är det bästa alternativet för att ladda sin robotgräsklippare med solel. För en villa med normalstort tak kostar en solcellsanläggning omkring 160 000 kr, och en vanlig återbetalningstid är mellan 12 och 13 år. 

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.