Finns det robotgräsklippare med solceller?

Senast uppdaterad:

robotgräsklippare

Det finns idag ett flertal robotgräsklippare som använder solceller för att förlänga driftstiden innan laddning. Men är det en bra idé att skaffa en robotgräsklippare med solceller och finns det speciella skötselråd för solcellsgräsklippare? De frågorna och fler får du svar på precis nu. 

Vilka solcellsdrivna robotgräsklippare finns det i Sverige?

I Sverige är det Husqvarna som ligger i framkant när det kommer till att tillverka robotgräsklippare med solceller. De gräsklipparmodeller från Husqvarna som har solcellsladdning varierar åt för år, men som tumregel får du räkna med att robotgräsklippare med solcellsdrift tillhör deras premiumsegment. 

Hur fungerar robotgräsklippare med solceller?

Robotgräsklippare med solceller jobbar tillsammans med solcellsbatteriet som laddas i dockningsstationen. En solcellsgräsklippare fungerar på så sätt att den klarar av att driva gräsklipparen längre när solen laddar batteriet, men det finns inte någon robotgräsklippare som drivs till 100 % med solceller. 

Du kan räkna med att solcellerna förlänger drifttiden för din robotgräsklippare med cirka 20 till 30 minuter innan nästa omladdning måste ske i laddningsstationen. 

När kommer robotgräsklippare med 100 % solcellsdrift?

Det finns robotgräsklippare som bara drivs med solceller, men de gräsklipparna finns bara som prototyper. Sannolikt kommer det dröja många år innan robotgräsklippare med enbart solcellsdrift slår igenom på allvar.

Är det lönt att skaffa en robotgräsklippare med solceller?

Nej, generellt är det bäst att installera solceller i din trädgård eller på ditt villatak i stället för att skaffa en solcellsdriven robotgräsklippare. När du tillverkar din egen solel på taket eller på marken betyder det att din gräsklippare laddas med samma solel som du själv tillverkar. 

Då går det att säga att du använder 100 % förnybar solel för att ladda din robotgräsklippare utan att för den delen behöva ha solceller på själva gräsklipparen. 

Kan jag montera solceller på min robotgräsklippare?

Ja, det är fullt möjligt för experter men du ska tänka på att den garanti du har på robotgräsklipparen sannolikt försvinner. Ju större ingrepp du behöver göra på din robotgräsklippare för att solcellerna ska fungera, desto större är risken för att robotgräsklipparens garanti försvinner. 

Skiljer sig skötselråden mellan solcellsdrivna och vanliga robotgräsklippare?

Nej, skötseln är densamma. Du kan behöva torka av solcellerna om det kommit saker som gräs eller fågelbajs på dem, men som tumregel är solceller på robotgräsklippare så gott som underhållsfria. Du ska exempelvis vinterförvara robotgräsklipparen på exakt samma sätt oavsett om den har solceller eller inte. 

Foto av författare
Skriven av: Kenny Palm

Kenny är utbildad maskiningenjör och drev under 7 års tid ett eget företag som tillverkade och sålde robotgräsklippare. Bolaget såldes och sedan 2021 ingår han i vårt team som kvalitetsgranskare.

1 svar på ”Finns det robotgräsklippare med solceller?”

Kommentarer är stängda.