Fördelar och nackdelar med pool trädgården (Guide)

Senast uppdaterad:

Pool

Att ha en pool i trädgården är populärt, men som med allt annat finns det för- och nackdelar att ta upp, och dessa berättar vi om här. 

Fördelar med pool

  • Nästan alla gillar att bada i pool
  • Du får bra träning
  • Huset ökar i värde

Nedan berättar vi mer om de fördelar vi precis nämnt. 

Nästan alla gillar att bada i pool

En pool är ett riktigt underhållningscenter som nästan alla gillar att bada i. Det är svårslaget att ha en pool i trädgården som du kan bada i när du själv känner för det.

Du får bra träning

När du badar i din pool får du bra träning. Dina muskler gillar det långsamma vattenmotståndet, så har du gamla skador är det särskilt bra att träna och simma i poolen. 

Huset ökar i värde

Ditt hus ökar i värde med ungefär lika mycket som poolen kostade. Som trädgårdstipset säger kostar en markgrävd och nyckelfärdig pool omkring 425 000 kr, så du bör kunna räkna med en värdeökning på den summan förutsatt att det är en kvalitetspool du installerar. 

Särskilt stor blir värdeökningen ifall du installerar en pool på ett ställe där hus förväntas ha en pool, såsom vid fritidshus nära kusten. 

Läs mer: Finns det robotgräsklippare med solceller?

Nackdelar med pool

  • Hög installationskostnad
  • Hög driftskostnad
  • Säkerhetsrisk för barn och djur
  • Få försäkringar täcker pooler

Hög installationskostnad

Som vi sa ovan kostar det omkring 425 000 kr att skaffa en markgrävd pool på trädgården. Det är få som har råd att betala den summan kontant, så oftast behöver man ta ett privatlån eller höja sitt bolån för att kunna finansiera poolen. 

Hög driftskostnad

En normalstor pool har en driftskostnad på ca 13 000 kr per år. Som driftskostnad räknas bland annat kostnad för klor, PH-reglerande ämnen och reparation och byte av poolpump, lampor och strålmunstycken. 

Säkerhetsrisk för barn och djur

Barn som ännu inte kan simma och djur såsom hundar och katter kan fara riktigt illa ifall de ramlar ner i poolen och ingen ser det. 

Det finns pool-larm som du kan ”larma på”, och som låter när någon ramlar i vattnet. Men ingen lösning hjälper till 100 % om man räknar med den mänskliga faktorn och tekniska prylars förmåga att krångla. 

Få försäkringar täcker pooler

I princip inga hemförsäkringar täcker skador på pooler, och få försäkringsbolag har ens poolförsäkringar. Och om en poolförsäkring finns är självrisken och årskostnaden så pass dyra att det är bättre att lägga undan pengar själv och betala ifall något går sönder på poolen. 

Foto av författare
Skriven av: Kenny Palm

Kenny är utbildad maskiningenjör och drev under 7 års tid ett eget företag som tillverkade och sålde robotgräsklippare. Bolaget såldes och sedan 2021 ingår han i vårt team som kvalitetsgranskare.

Lämna en kommentar