Så installerar du en laddningsbox hemma

Senast uppdaterad:

Så installerar du en laddningsbox hemma

Att skaffa en laddningsbox till hemmet är det många som gör, men får man installera den själv, och finns det avdrag som gör installationen billigare? Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu. 

Får man installera sin laddbox själv?

Nej, du får inte installera din laddbox själv. Allt elarbete som hör till installationen måste skötas av certifierade elektriker. 

Vad är en laddbox?

En laddbox är en elapparat som klarar av att ladda din elbil i hemmet. Det går ungefär 10 gånger snabbare att ladda sin elbil via en laddbox jämfört med att ladda bilen via ett eluttag. Att ladda sin elbil i ett eluttag är dessutom farligt vilket Elsäkerhetsverket har sagt i sin artikel om det. 

Varför ska man ha en laddbox?

Om du har en elbil är det i princip ett måste att ha en laddbox för hemmet för då laddar du elbilen snabbt, säkert, smidigt och billigt. 

Idealt ska du ha en laddbox som är bäst i test, alltså en laddningsbox med hög effekt och moderna funktioner såsom kostnadsfri app som du kan styra laddboxen med. 

Hur går installationen till?

Grovt sett går installationen av din laddbox till så här: 

  1. Du bestämmer dig för vilken laddbox du ska ha. 
  2. Du beställer din laddbox på nätet (det är i alla fall vanligast att göra det).
  3. Du har ett videosamtal med, eller skickar några bilder till de elektriker som ska installera laddboxen. 
  4. Installatören har normalt några frågor du behöver svara på såsom hur långt det är från husets elcentral till den plats där laddboxen ska vara.
  5. Du och installatören kommer överens om en tid då din laddbox ska installeras. 
  6. Installatören installerar din laddbox och säkerställer att den fungerar som den ska. 

Vad kostar en laddboxinstallation?

En laddboxinstallation, alltså laddbox och allt installationsarbete, kostar normalt mellan 5 000–12 000 kr. Snittkostnaden för en nyckelfärdig laddbox är ca 7 000 kr. Viktiga faktorer som bestämmer priset är märke, laddeffekt, byggkvalitet och IP-klassning. 

Läs mer: Finns det robotgräsklippare med solceller?

Finns det statliga avdrag för laddboxinstallation i hemmet?

Ja, det finns ett statligt avdrag i form av avdraget för grön teknik. Det avdraget ger dig en prissänkning på 50 % ifall du beställer både installation och hårdvara från samma återförsäljare, och det gör man i princip alltid. 

Ska jag installera en eller två laddboxar?

Ifall du har två elbilar, eller planerar att skaffa det, är det oftast bättre att skaffa en laddbox med dubbla uttag än att skaffa två laddboxar. En laddbox med två uttag kostar mer än laddboxar med ett uttag, men smidigheten i att ha dubbla uttag är värd den extra kostnaden. 

Foto av författare
Skriven av: Kenny Palm

Kenny är utbildad maskiningenjör och drev under 7 års tid ett eget företag som tillverkade och sålde robotgräsklippare. Bolaget såldes och sedan 2021 ingår han i vårt team som kvalitetsgranskare.

Lämna en kommentar