11 snygga idéer för moderna stödmurar

Senast uppdaterad:

idéer stödmurar

Skapa en vacker och funktionell trädgård med dessa 11 moderna stödmurar. Från gabionmurar med belysning till återvunnet material, upptäck smarta och stilfulla sätt att ge din utomhusmiljö både struktur och karaktär. Oavsett om du föredrar trä, betong eller cortenstål, finns här inspiration för att förvandla din trädgård till en inbjudande oas.

1. Gabionmur med belysning

Gabionmur med belysning

Gabionmurar är en innovativ lösning för stödmurar och har många användningsområden utomhus. Gabioner består av metallnät fyllda med sten, och när de kombineras med belysning skapas inte bara en funktionell utan också en estetiskt tilltalande stödmur.

Fördelar

 • Hållbarhet: Gabionmurar tål väder och vind tack vare sitt robusta materialval.
 • Flexibilitet: Designen kan enkelt anpassas efter dina önskemål och den omgivande miljön.
 • Estetik: Belysningen förhöjer murarnas utseende och skapar en välkomnande atmosfär.
 • Säkerhet: Korrekt installerad belysning ökar säkerheten genom bättre synlighet.

Inspiration

Tänk dig en gabionmur som gnistrar om kvällen, där ljuset spelar i stenens olika strukturer och färger. Belysningen kan placeras inuti eller bakom gabionkorgarna för en subtil effekt, eller riktas mot murarna för ett dramatiskt intryck.

2. Trämur med spaljé

Trämur med spaljé

Trämurar med spaljé och belysning är ett elegant och praktiskt inslag i trädgården. De erbjuder både stöd för klätterväxter och en behaglig atmosfär med rätt belysning. En sådan mur kan vara både funktionell och estetisk.

Fördelar

 • Estetisk tilltalande: Trämurens naturliga trä och spaljéernas design skapar en vacker bakgrund, medan belysningen ger en extra dimension av stil.
 • Stöd för klätterväxter: Spaljén ger strukturellt stöd för växter som behöver klättra.
 • Belysning för säkerhet: Belysning på eller runt trämuren ökar säkerheten och synligheten i trädgården, vilket också ger en välkomnande atmosfär.
 • Flexibilitet i design: Spaljéerna kan anpassas i storlek och belysningen kan justeras för olika ljusstyrka och färg.

Inspiration

Föreställ dig en trämur med spaljé där belysningen är strategiskt placerad för att skapa ett mjukt, varmt sken. 

Du kan välja att ha lampor inbäddade mellan spaljéerna för en diskret effekt eller använda spotlights som lyser upp trämuren och omgivande växter för ett mer dramatiskt intryck.

3. Betongmur med geometriska mönster

Betongmur med geometriska mönster

Betongmurar med geometriska mönster och belysning kan omvandla din trädgård till ett stilfullt mästerverk. De kombinerar visuell attraktionskraft med strukturell stabilitet, vilket ger din utomhusmiljö en unik karaktär.

Genom att tillföra belysning lyfts de geometriska detaljerna fram, vilket ger en magisk atmosfär på kvällen.

Fördelar

 • Geometrisk estetik: De geometriska mönstren på betongmurarna ger en modern och stilren känsla som kan anpassas efter din smak.
 • Stabilitet och styrka: Betong är ett robust material som ger din mur den nödvändiga hållbarheten.
 • Belysning för visuell effekt: Genom att integrera belysning i eller runt betongmurarna kan du framhäva mönstren och skapa en inbjudande atmosfär.
 • Anpassningsbarhet: Betongmurens mönster och färger kan skräddarsys efter dina preferenser och omgivningens stil.

Inspiration

Föreställ dig en betongmur med geometriska mönster som lyses upp av subtil belysning. Ljuset kan placeras på olika sätt för att betona strukturen i mönstren, vilket skapar skuggspel och visuell dynamik.

Detta ger ett sofistikerat utseende som passar perfekt för både moderna och traditionella trädgårdar.

4. Stenmur med inbyggda bänkar

Stenmur med inbyggd bänkar

Att integrera bänkar i en stenmur med belysning ger en kombination av praktisk funktion och estetiskt tilltalande design. Genom att välja olika stentyper och stilar kan du skapa ett unikt inslag som passar din trädgårds övergripande tema.

Med välplacerad belysning blir denna kombination inte bara ett dagligt inslag utan också ett attraktivt element på kvällarna.

Fördelar

 • Praktisk funktion: Bänkar integrerade i stenmur ger ett bekvämt sittutrymme utan att ta upp extra plats i trädgården.
 • Estetisk charm: Belysning kan framhäva bänkarnas form och ge muren ett inbjudande utseende.
 • Mångsidighet: Bänkar kan utformas i olika former och stilar för att passa din smak och trädgårdens design.
 • Hållbarhet: Användning av robusta stentyper eller formgjuten betong säkerställer lång livslängd och stabilitet.

Inspiration

Föreställ dig en stenmur med inbyggda bänkar, vars belysning skapar en mjuk glöd som lyser upp trädgården på ett elegant sätt. 

Belysningen kan placeras under bänkarna för en subtil effekt eller runt stenmurens kanter för att skapa mer visuell dynamik. Detta ger en mysig plats att sitta på under kvällarna.

5. Cortenstål mur med patina

Cortenstål mur med patina

Cortenstål är ett utmärkt val för stödmurar, tack vare dess unika egenskaper och karakteristiska rostfärgade patina. Kombinationen av hållbarhet och estetik gör det till ett perfekt material för att skapa funktionella och vackra trädgårdsmurar. 

Genom att lägga till belysning kan du framhäva cortenstålets unika utseende på kvällarna.

Fördelar

 • Hållbarhet: Cortenstål är extremt motståndskraftigt mot väder och vind, vilket gör det till ett robust val för stödmurar.
 • Lågt underhåll: Patinan som utvecklas på cortenstål ger inte bara en vacker rostfärgad yta, utan skyddar också mot vidare korrosion.
 • Miljövänlighet: Cortenstål är återvinningsbart och ett mer hållbart alternativ för trädgårds konstruktioner.
 • Estetiskt tilltalande: Den rostfärgade patinan ger en naturlig charm och kan komplettera andra trädgårds element.

Inspiration

Se på olika exempel på cortenstål murar för att hitta designidéer. Modulära system tillåter olika konfigurationer, vilket ger dig flexibilitet att skapa en mur som passar din trädgård och dess omgivning.

Belysning kan ytterligare förstärka cortenstålets patina och skapa en inbjudande atmosfär på kvällarna.

6. Glasvägg med integrerade växter

Glasvägg med integrerade växter

Att inkludera en glasvägg med integrerad växtlighet i din trädgård kan förvandla din utemiljö till något extraordinärt. Detta ger inte bara en förbättrad estetik utan möjliggör också en dynamisk koppling mellan inomhus- och utomhus utrymmen. 

Glasväggen aktiverar vertikalt utrymme på ett unikt sätt och kan skapa en känsla av öppenhet samtidigt som den bibehåller privatlivet.

Fördelar

 • Estetik: Glasväggens transparens och den integrerade växtligheten skapar en unik visuell effekt som ger en modern känsla till din trädgård.
 • Naturligt ljus: Glaset släpper in dagsljus, vilket ger ett ljust och inbjudande utrymme.
 • Vertikalt utrymme: Att använda glasväggar med växter maximerar användningen av vertikalt utrymme, vilket ger plats för klätterväxter och skapar en levande bakgrund.
 • Dynamisk inomhus- och utomhus koppling: Glasväggen kan fungera som en övergång mellan inomhus- och utomhusutrymmen, vilket ger en känsla av samhörighet.
 • Skapa privatliv: Genom att använda strategiskt placerade växter kan du skapa avskildhet utan att blockera ljus eller förstöra det öppna utseendet.

Inspiration

Moderna trädgårdsdesigner använder ofta glasväggar för att skapa visuella illusioner och ge en känsla av rymd. Experimentera med placeringen av växterna för att skapa både estetiska mönster och funktionellt privatliv.

7. Levande vägg med klätterväxter

Levande vägg med klätterväxter

Att skapa en levande vägg med klätterväxter förvandlar din trädgård till en grönskande oas. Denna typ av vägg bidrar inte bara till estetiken utan förbättrar även privatlivet och fungerar som en naturlig bullerbarriär. För att få bästa resultat och enkelt underhåll, välj de klätterväxter som passar bäst för din utomhusmiljö.

Fördelar

 • Naturinsynsskydd: Klätterväxter med täta bladverk ger ett naturligt skydd mot nyfikna blickar och skapar en avskild miljö.
 • Ljudreduktion: Växterna kan absorbera ljud, vilket bidrar till en mer harmonisk och lugn trädgård.
 • Estetik och grönska: En levande vägg tillför djup och textur till trädgården, vilket skapar en vacker bakgrund och en känsla av friskhet.

Inspiration

För inspiration, titta på olika trädgårdsdesigner som har levande väggar med klätterväxter. Genom att placera olika arter tillsammans kan du skapa intressanta mönster och färgkombinationer. 

Blanda själv klättrande växter med stöd behövande för att ge väggen en dynamisk look. Experimentera med olika texturer och höjder för att skapa en unik och levande trädgårds bakgrund.

8. Mur med vattenfall

Mur med vattenfall

Att integrera ett vattenfall i en stödmur kan ge din trädgård en unik och avkopplande atmosfär. Det rytmiska bruset från vattnet skapar en lugnande närvaro, vilket kan hjälpa dig att koppla av i din utomhusmiljö.

När vattenfallet kombineras med en stödmur, får du både visuella och akustiska fördelar som höjer trädgårdens estetiska värde.

Fördelar

 • Estetik: Vattenfall tillför en dynamisk rörelse och ett naturligt element som ger liv till trädgården.
 • Ljud: Det kontinuerliga bruset från vattenfallet kan dölja oönskade ljud från omgivningen, vilket bidrar till en rofylld atmosfär.
 • Biodiversitet: Ett vattenfall kan locka till sig olika vilda djur, som fåglar och insekter, och därmed öka trädgårdens biologiska mångfald.

Inspiration

Ta inspiration från olika trädgårdsdesigner som har vattenfall integrerade i stödmurar. Du kan välja en naturliknande design med naturstenar för en organisk look eller en modern stil med rena linjer och polerade ytor. 

Experimentera med olika höjder och flödeshastigheter för att skapa en unik effekt. Vattenfallet kan också integreras med annan trädgårdsbelysning för att skapa en dramatisk atmosfär på kvällen.

9. Mur med integrerad eldstad

Mur med integrerad eldstad

Att integrera en eldstad i din stödmur kan göra din trädgård till en varm och inbjudande plats att umgås. Eldstaden ger inte bara värme under kyliga kvällar utan fungerar även som en estetisk höjdpunkt i din utomhusmiljö.

Den kan bli en naturlig samlingsplats för familj och vänner, samtidigt som den förhöjer trädgårdens design.

Fördelar

 • Social samlingspunkt: En eldstad fungerar som en central plats där människor kan samlas, vilket skapar en trevlig och gemensam atmosfär.
 • Värme och ljus: Eldstadens värme ger komfort under kalla kvällar, medan dess ljus skapar en mysig och inbjudande miljö.
 • Estetisk förhöjning: Eldstaden tillför en distinkt visuell punkt till din trädgård och kan passa in i olika designstilar.

Inspiration

För inspiration, överväg att använda natursten för en rustik känsla, eller betongblock för en mer modern estetik. Du kan också integrera en grillrist eller en rökkanal för extra funktionalitet.

En eldstad med enkel design och rena linjer ger ett elegant utseende som passar i de flesta trädgårdar.

10. Mur med integrerade krukor

Mur med integrerade krukor

Genom att inkludera krukor i din stödmur kan du förvandla den till en levande del av din trädgård. Detta tillför inte bara estetisk variation utan ger också stödmuren en naturlig övergång till övrig grönska.

Fördelar

 • Levande element: Genom att integrera krukor i stödmuren skapar du en dynamisk och levande vägg av grönska.
 • Variation i växtlighet: Du kan odla olika typer av växter för att skapa en mångfaldig och intressant trädgård.
 • Harmonisk övergång: Krukorna bidrar till att stödmuren smälter in i trädgårdens miljö, vilket ger en mjukare övergång mellan strukturen och naturen.

Inspiration

Använd olika material för krukorna, såsom terrakotta eller betong, för att skapa kontraster och visuell mångfald. Du kan också leka med färgscheman där växtligheten kompletterar eller kontrasterar med murens färg. 

Genom att kombinera olika växter och krukor kan du skapa en unik och attraktiv stödmur.

11. Återvunnet material

stödmur av återvunnet material

Att bygga stödmurar med återvunna material kan vara ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att skapa en unik och kreativ trädgårdsdesign.

Genom att återanvända tegelstenar, betongblock och andra material bidrar du till att minska miljöpåverkan samtidigt som du ger din stödmur en personlig touch.

Fördelar

 • Miljövänligt: Återvunna material minskar behovet av nyproduktion, vilket minskar koldioxidavtrycket och sparar på naturresurser.
 • Kostnadseffektivt: Återvunnet material är ofta billigare än nya alternativ, vilket kan sänka kostnaderna för ditt stödmursprojekt.
 • Unikhet: Att använda återvunna material ger din stödmur en unik karaktär, eftersom varje bit har sin egen historia och utseende.

Inspiration

För inspiration, titta på trädgårdsdesigner som använder återvunnet material för att skapa unika stödmurar. Du kan hämta idéer från moderna landskap som använder blandade material för att ge murar en unik textur och färg.

Användning av antika tegelstenar eller återvunna träbjälkar kan ge din trädgård en rustik eller industriell känsla, beroende på din stil.

Kom ihåg: Dina val idag formar miljön imorgon.

Vanliga frågor och svar

Hur gör man en stödmur?

För att bygga en stödmur, börja med att gräva ur för muren och skapa en dränerande bädd. Se till att använda rätt fyllnadsmaterial, såsom bergskross eller stenmjöl, och dräneringsrör för att undvika vattenansamlingar.

Vad kostar det att bygga en stödmur?

ostnaden för att bygga en stödmur varierar beroende på material, höjd, och omständigheterna på platsen. Det kan kosta allt från några hundralappar per kvadratmeter till tiotusentals kronor, så det är viktigt att jämföra offerter från olika entreprenörer​.

Hur bygger man en Kallmur?

En kallmur byggs utan murbruk eller bindemedel, vanligtvis med natursten som staplas. Se till att placera större stenar längst ner för stabilitet och luta muren bakåt för ökad hållbarhet​.

Hur bygger man en mur av lecablock?

Mur av lecablock bygger du genom att skapa en stabil grund med dränerande material och sedan stapla lecablocken, eventuellt med användning av murlim eller armering för extra stabilitet​.

Foto av författare
Skriven av: Kenny Palm

Kenny är utbildad maskiningenjör och drev under 7 års tid ett eget företag som tillverkade och sålde robotgräsklippare. Bolaget såldes och sedan 2021 ingår han i vårt team som kvalitetsgranskare.

Lämna en kommentar