Lufta gräsmattan – Hemligheten bakom en skinande grön trädgård

Senast uppdaterad:

Lufta gräsmattan

En skinande grön, frodig gräsmatta är en dröm för många husägare. Men för att behålla en hälsosam och vacker gräsmatta krävs regelbunden underhållning, inklusive luftning och vertikalskärning. 

Genom att ta hand om din gräsmatta på rätt sätt kan du hjälpa till att förbättra dess utseende, hälsa och livslängd. Men vad innebär egentligen att lufta och vertikalskära en gräsmatta? Och varför är det så viktigt att göra det regelbundet?

I denna artikel kommer vi att undersöka fördelarna med att lufta och vertikalskära din gräsmatta, samt ge praktiska tips och råd om hur du kan göra det på rätt sätt.

Vad är att lufta gräsmattan och varför är det viktigt?

En gräsmatta behöver luftas och vertikalskäras för att den ska må bra och se frisk ut. När du luftar och vertikalskär din gräsmatta skapar du bättre förutsättningar för gräset att ta upp vatten och näring, vilket leder till en bättre tillväxt och en tätare gräsmatta. Dessutom blir gräsmattan mer motståndskraftig mot skadedjur och ogräs.

Vad är skillnaden på att vertikalskära och lufta gräsmattan?

Vertikalskärning och luftning är två vanliga tekniker för att ta hand om gräsmattan. Vertikalskärning används för att ta bort döda grästrån, mossa och annat organiskt material som har samlats på ytan av gräsmattan. Detta görs genom att använda en maskin med roterande knivar som skär vertikalt i marken. Vertikalskärning bidrar till att öka luftcirkulationen i marken och förbättrar dräneringen, vilket främjar tillväxten av nya grässtrån.

Luftning är en annan teknik som används för att förbättra gräsmattans hälsa. Genom att använda en maskin med spikar eller små tinar skapas små hål i jorden, vilket ökar luftcirkulationen och gör det möjligt för syre, vatten och näringsämnen att nå gräsrötterna mer effektivt. Detta resulterar i en hälsosammare och frodigare gräsmatta.

När ska man vertikalskära gräsmattan?

Det bästa tillfället att vertikalskära gräsmattan är på våren och hösten, när jorden är fuktig men inte genomblöt. Det är viktigt att jorden är lagom fuktig, eftersom luftningen kan bli svår om jorden är för torr eller blöt.

Vertikalskära gräsmatta på våren

Lufta gräsmattan tidigt på våren, innan gräset börjar växa snabbt. Detta hjälper till att öppna upp jorden efter vintern och ger gräset en bra start på säsongen.

Vertikalskära gräsmatta på hösten

Lufta gräsmattan på hösten för att förbättra dräneringen och förbereda gräset inför vintern. Detta hjälper också till att bekämpa mosstillväxt.

Det finns olika metoder för att lufta gräsmattan, såsom att använda en gångburen luftare, en handluftare eller en hushållsrulle med piggar. Vilken metod du väljer beror på storleken på gräsmattan och hur kompakt jorden är. Oavsett metod är det viktigt att lufta regelbundet för att upprätthålla en frisk och välmående gräsmatta.

Hur djupt bör man lufta gräsmattan och hur ofta ska man göra det?

Vilket djup du bör använda dig av vid luftningen beror på flera faktorer, såsom jordtyp, typ av gräs och hur tät gräsmattan är.

Vanligtvis är ett djup på 5-10 cm att rekommendera för att ge rötterna tillräckligt med syre och vatten. Dock, om gräsmattan är mycket tät och komprimerad, kan det vara nödvändigt att öka djupet till 15 cm.

Det är viktigt att komma ihåg att för mycket luftning kan skada gräsmattan. Om du är osäker på vilket djup du ska använda, kan det vara en god idé att söka hjälp av en trädgårdsexpert.

Verktyg för att lufta gräsmattan

Det finns två effektiva verktyg för att göra detta – gräsluftare och vertikalskärare. Valet av verktyg beror på ditt specifika behov av underhåll och gräsmattans skick.

Gräsluftare

En gräsluftare är det perfekta verktyget för att skapa små hål i gräsmattan, vilket förbättrar luftcirkulationen och möjliggör bättre dränering. 

Vertikalskärare

Å andra sidan är en vertikalskärare det idealiska valet om du vill ta bort mossa och döda grässtrån, samt förbättra jordens syre- och vattenomsättning genom att skapa större hål.

Så här fungerar en vertikalskärare

Fördelarna med att lufta och vertikalskära din gräsmatta regelbundet

Att låta gräsmattan andas kan medföra flera fördelar för en hälsosam och frodig gräsmatta. Nedan presenteras några av de viktigaste fördelarna:

 • Förbättrar syre- och näringsflödet: Genom att låta luften nå ner i marken kan både syre och näringsämnen nå djupare ner i jorden. Detta främjar en sund tillväxt av gräset vilket kan leda till en tätare och grönare gräsmatta.
 • Minskar markkomprimering: Om din gräsmatta används flitigt kan marken bli hårt packad, vilket kan göra det svårare för rötterna att växa. Genom att låta gräsmattan andas kan komprimering minskas och en sundare gräsmatta uppnås. Detta gör att gräset kan utveckla djupare rötter och bli mer motståndskraftigt mot torka.
 • Minskar risken för sjukdomar: Genom att lufta gräsmattan minskar du fuktigheten i marken och därmed risken för sjukdomar som kan sprida sig bland gräset. Detta kan leda till en friskare gräsmatta och minskad användning av bekämpningsmedel.
 • Förbättrar vattenflödet: Om din gräsmatta har problem med dränering kan luftning hjälpa till att förbättra vattenflödet och minska risken för vattenansamlingar. Detta kan förhindra vattenpölar och översvämningar på din gräsmatta.
 • Ökar effektiviteten av gödselmedel: Genom att låta gräsmattan andas kan du öka effektiviteten av gödselmedel, eftersom syre och näringsämnen kan nå djupare ner i jorden och tas upp av rötterna. Detta ger gräset den näring som det behöver för att växa starkt och frodigt.

Så luftar du gräsmattan – Steg för steg

Följ dessa steg för att lufta och vertikalskära din gräsmatta på ett effektivt sätt:

1. Förbered gräsmattan

Klipp gräsmattan innan du börjar med vertikalskärningen. Gräset bör vara mellan 2 och 4 cm långt.

2. Använd rätt utrustning

Använd en vertikalskärare eller gräsmatteluftare för att genomföra arbetet. För mindre ytor kan en manuell gräsmatteluftare vara tillräcklig, medan större ytor kräver en motordriven vertikalskärare.

3. Vertikalskär gräsmattan

Gå över gräsmattan med vertikalskäraren i en jämn och något snabbare takt. Om din gräsmatta är väl underhållen räcker det med att skära i en riktning. Om gräsmattan är eftersatt bör du även korsa dina tidigare skär så att det bildas ett kryssmönster.

4. Rensa upp efter vertikalskärningen

Efter vertikalskärningen kommer det att finnas mycket löst material på gräsmattan. Raka bort det och kompostera det.

5. Stödså kala fläckar

Om det har bildats kala fläckar efter vertikalskärningen är det viktigt att stödså med nya gräsfrön. Använd toppdress för att jämna ut svackor och ge gräsfröna bra förutsättningar att gro.

6. Vattna gräsmattan efter vertikalskärning

Om det är soligt och torrt väder behöver du vattna gräsmattan efter vertikalskärningen. Se till att vattna lagom mycket så att fröna inte flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. För bästa resultat bör du vattna en nysådd gräsmatta tre till fyra gånger per dag beroende på jordart.

7. Ge gräsmattan tid att återhämta sig

Låt gräsmattan vila och återhämta sig i några veckor efter vertikalskärningen innan du börjar använda den igen. Det är viktigt att ge gräset tid att etablera sig och växa till sig innan det belastas.

8. Tillför näring till jorden

Efter att du har vertikalskärt och luftat gräsmattan är det viktigt att tillföra ny näring till jorden. Använd en lämplig gödsel för att ge gräset de näringsämnen det behöver för att växa och frodas.

Tips för att underhålla din gräsmatta

För att din gräsmatta ska må så bra som möjligt är det viktigt att underhålla den regelbundet. Här är några tips på hur du kan ta hand om din gräsmatta:

 • Klipp gräset regelbundet och håll det mellan 2 och 4 cm långt.
 • Vattna gräsmattan vid behov, särskilt under torra perioder.
 • Gödsla gräsmattan regelbundet för att ge den näring och förbättra jordstrukturen.
 • Kontrollera gräsmattan för skadedjur och ogräs som exempelvis klöver i gräsmattan.
 • Undvik att gå på gräsmattan när den är blöt, eftersom det kan leda till att jorden packas och gräset får svårt att växa.
 • Genom att följa dessa råd och regelbundet lufta och vertikalskära din gräsmatta kommer du att ha en vacker och välskött gräsmatta som förhöjer din trädgårds utseende.

Före och efter bilder av vertikalskärning av gräsmatta

Så här ser det ut före och efter vertikalskärning

Behöver du toppdressa efter vertikalskärning av din gräsmatta?

Ja, du kan använda toppdress för att jämna ut svackor och ge gräsfröna en bra förutsättning för att gro. Toppdress gör också att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödseln. Lägg först på ett tunt lager, cirka 1–2 centimeter toppdress och så sedan de nya gräsfröna. Avsluta gärna med att strö över lite sand.

Vad är kostnaden för att hyra en vertikalskärare och hur länge behöver du den?

Generellt sett kan du förvänta dig att betala cirka 200 kr per dygn eller 700 kr för en hel vecka. Du bör räkna med att det tar cirka 2 – 3 timmar att vertikalskära en gräsmatta på cirka 500 m2. 

Vanliga frågor och svar

När ska man lufta gräsmattan?

Det bästa tillfället att lufta gräsmattan är på våren eller hösten när gräset växer som mest. Om gräsmattan är hårt packad och det är svårt att sätta ner en skruvmejsel i marken, då är det dags att lufta gräsmattan.

Hur djupt ska man lufta gräsmattan?

är du luftar gräsmattan bör du sticka tio till femton centimeter ner i marken med en vertikal skärare eller liknande verktyg. Detta hjälper till att öppna upp marken och göra det möjligt för syre och vatten att nå rötterna.

Är vertikalskärare bra?

Ja, vertikalskärare är bra för gräsmattans hälsa. Det hjälper till att avlägsna mossa, ogräs och annat skräp som kan kväva gräset och hindra syre och vatten från att nå rötterna. Vertikalskärning hjälper också till att öppna upp marken och främja tillväxt av nya grässtrån.

Källor vi använt oss av

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.