Service av robotgräsklippare – öka livslängd och effektivitet

Senast uppdaterad:

Service av robotgräsklippare

Att serva din robotgräsklippare är en viktig del för att säkerställa att den fungerar effektivt och har en lång livslängd. I denna guide kommer vi att förklara vad en service innebär, hur ofta det bör utföras och vad det kan kosta.

Varför är service av robotgräsklippare viktigt?

När du lämnar in din robotgräsklippare på regelbunden service kan du förebygga slitage och undvika onödiga och kostsamma reparationer. Detta ger även maskinen en längre livslängd och säkerställer att den fungerar säkert och bra. En väl underhållen maskin kommer dessutom ge bästa klippresultat.

Steg för att serva din robotgräsklippare

Nedan kan du se en lista på moment som vanligtvis utförs vid en service av robotgräsklippare.

 1. Grovrengöring – Rengör robotgräsklipparen från gräs, smuts och andra föroreningar.
 2. Finrengöring – Rengör mer känsliga områden som sensorer, hjul och knivsystem.
 3. Kontroll av chassi – Inspektera chassit för sprickor, skador och slitage.
 4. Byte av packningar och tätningar – Kontrollera och byt ut packningar och tätningar vid behov.
 5. Kontroll av batteri – Kontrollera batteriets hälsa och byt ut det om det är dåligt.
 6. Säkerhetskontroll – Verifiera att säkerhetsfunktioner fungerar korrekt.
 7. Funktionskontroll – Testa alla funktioner och rörliga delar för att säkerställa att de fungerar korrekt.
 8. Knivbyte – Byt ut knivarna efter behov för att garantera optimal klippkvalitet.
 9. Uppdatering av programvara – Se till att maskinen har den senaste programvaran installerad.

Vissa av ovanstående åtgärder kan du utföra själv för att förebygga problem med din maskin, men andra kräver både erfarenhet och avancerade verktyg för att utföras korrekt. Därför kan det vara klokt att anlita en professionell aktör som genomför underhållstjänster, som exempelvis Husqvarna.

Lämna in din robotgräsklippare på service

Anlita en professionell servicetekniker eller lämna in din robotgräsklippare på service för att hålla din maskin i bästa skick. Här nedan ger vi tips på hur du kan hitta rätt tekniker.

 • Kolla med tillverkaren: Många tillverkare av robotgräsklippare har egna servicenätverk. Kolla upp om service erbjuds i ditt område
 • Lokala butiker för trädgård och maskin: Leta upp återförsäljare av robotgräsklippare där du bor och fråga om service
 • Kundrecensioner: Innan du anlitar en tekniker, kolla kundrecensioner på nätet för att få en uppfattning om företagets rykte och kvaliteten på deras arbete.
 • Jämför priser och servicepaket: Priser varierar mellan olika företag. Jämför priser och vad som ingår i servicen för att hitta det bästa alternativet för dina behov och budget.
Lämna in din robotgräsklippare till en servicetekniker

Kostnader för service av robotgräsklippare

Priset för grundläggande service av en robotgräsklippare kan ligga mellan 350 – 1500 kr. Kostnaden varierar beroende på vilken typ av service du är ute efter. En mer omfattande service som inkluderar vinterförvaring och transport kan kosta upp till 5000 kr.

Hur ofta ska en robotgräsklippare servas?

Det rekommenderas att en robotgräsklippare får en fullständig service minst en gång om året. Om du använder din robotgräsklippare intensivt eller i tuffa förhållanden, kan det vara lämpligt att serva den oftare. Det är också viktigt att kontrollera och byta ut knivarna regelbundet, vanligtvis en gång i månaden, för att säkerställa bästa möjliga klippkvalitet.

Detta kan du göra själv

En viktig faktor att tänka på för att förlänga livslängden på din robotgräsklippare är att undvika att förvara den i smutsiga, kalla och fuktiga miljöer. Sådana förhållanden kan leda till korrosion och elektriska problem, vilket minskar klipparens prestanda och livslängd. Du bör rengöra din robotgräsklippare regelbundet och förvara den samt laddstationen inomhus under vintermånaderna.

Batteri till robotgräsklippare

Livslängden på ett batteri till en robotgräsklippare varierar mellan tillverkare och hur väl du sköter om det. Precis som batterier av andra typer kommer det försämras med tiden och ge en kortare klipptid. För att förlänga batteriets livslängd rekommenderas det att följa tillverkarens instruktioner, undvika att överladda, och att lagra batteriet i ett svalt, torrt utrymme under vintermånaderna. Genom att ta hand om batteriet säkerställer du en effektiv och miljövänlig gräsklippning samt minskar kostnader för framtida batteribyten.

Vanliga frågor och svar

Måste man uppdatera en robotgräsklippare?

Det rekommenderas att uppdatera programvaran i din robotgräsklippare för att hålla den i gott skick och för att kunna ta del av nya funktioner som släpps.

Hur lång livslängd har en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare som lämnas in på service och underhålls väl kan leva i många år. Man kan behöva byta ut batteriet med några års mellanrum samt knivbladen för att få ett bra klippresultat.

Kan man spola av en robotgräsklippare?

Det är inte rekommenderat att spola av en robotgräsklippare med högtryckstvätt eller lösningsmedel. Man kan istället rengöra maskinen genom att spraya med vatten eller använda en fuktig trasa och sedan rengöra med borste.

Foto av författare

Pernilla är utbildad maskiningenjör och har även mångårig erfarenhet som produktansvarig där hon arbetat med att kvalitetssäkra och ta fram nya modeller av robotgräsklippare.